Tab. 9. Normativy pro stanovení změny zásoby organické hmoty v půdě v ekvivalentech organické hmoty (kg Cox v organické hmotě) ha-1 rok-1*) (VDLUFA, 2004)

(Záporné hodnoty ukazují potřebu organické hmoty. V osevním sledu se může kladná a záporná změna úplně nebo částečně vyrovnat)

Hlavní druhy plodin

kg Cox v org. hmoty.ha-1

Ztráta (-) nebo přísun (+)

dolní hodnoty

horní hodnoty

Cukrová a krmná řepa, zahrnuje i pěstování na semeno

-760

-1300

Brambory a 1. skupina zeleniny / kořeninové a léčivé rostliny, viz tab. 10 - dole.

-760

-1000

Kukuřice na siláž a na zrno, 2. skupina zeleniny / kořeninové a léčivé plodiny, viz tab. 10.

-560

-800

Obilniny, olejniny a přadné rostliny, slunečnice,

3. skupina zeleniny / kořeninové a léčivé plodiny viz tab. 10.

-280

-400

Zrnové luskoviny

160

240

Faktor potřeby pro cukrovou a krmnou řepu, obilniny zahrnující zrnovou kukuřici a olejniny bez vedlejších produktů; u zbývajících rostlinných druhů je náhrada organické hmoty vedlejším produktem v potřebě organické hmoty zohledněna.

Víceleté krmné plodiny

 

Travní porosty na orné půdě, jeteloviny, jetelotravní směsky, množitelské porosty, a 4. skupina zeleniny/ kořenové a léčivé rostliny, viz tab. 10.

-          Hlavní plodina

600

800

-          V roce výsevu jako:

 

 

·         jarní čistý výsev

400

500

·         krycí plodina

300

400

·         podsev

200

300

·         letní čistý výsev

100

150

Meziplodiny (porost odvezený ***)

 

Ozimé meziplodiny

120

800

Strništní meziplodiny

80

120

Podsev

200

300

Úhor

 

„Samozazelenění“ - úhor

 

-     od podzimu

180

-     od jara úhorového roku

80

Cílené „zazelenění“ výsevem

 

-     od léta založení úhoru včetně následujícího úhorového roku **)

700

-     od jara úhorového roku

400

*) 1 t ROS  ~ ca. 200 kg C v organické hmotě; 1HE ~ ca. 580 kg C v organické hmotě

**) platí také v následujícím roce

***) pokud je porost zapraven jako zelené hnojení, přepočítává se přísun zelené hmoty podle tabulky 11.

 

Tab. 10: Rozdělení skupin zeleniny, aromatických, kořeninových a léčivých rostlin podle jejich potřeby organické hmoty (VDLUFA, 2004)

Skupina 1

květák, brokolice, čínské zelí, náprstník, okurky, dýně, pór, rebarbora, tyčková rajčata, řapíkatý celer, bílé zelí, zimní kapusta, cuketa, cukrové melouny

Skupina 2

lilek, čekanka (kořenová), chejr, heřmánek, česnek, tuřín, sléz, mrkev, křen, paprika, pastinák, měsíček, vlaštovičník, černý kořen, třapatka, cukrová kukuřice

Skupina 3

přeslička, oman, fenykl, kozlík, prha, saturejka, bedrník, listová petržel, brutnák, kopřiva, fazole, včelník, kopr, dobromysl, ibišek, salát listový, salát ledový, salát štěrbákový, andělika lékařská, estragon, konopí, salát polní, celík, hrách zelený, kapusta kadeřavá, chmel, třezalka, kedluben, salát hlávkový, chrpa, kmín, salát lollo, libeček, majoránka, mangold, kopretina, pupalka, olejniny, máta peprná, čekanka radicchio, ředkvička, červená řepa, šalvěj, řebříček, pažitka, špenát, jitrocel, bob, tabák, tymián, petržel kořenová, meduňka, cibule

Skupina 4

pískavice řecké seno, pískavice modrá, komonice