Tab. 9. Normativy pro stanovení změny zásoby organické hmoty v půdě v ekvivalentech organické hmoty (kg Cox v organické hmotě) ha-1 rok-1*) (VDLUFA, 2004)
(Záporné hodnoty ukazují potřebu organické hmoty. V osevním sledu se může kladná a záporná změna úplně nebo částečně vyrovnat)
Hlavní druhy plodin |
kg Cox v org. hmoty.ha-1 Ztráta (-) nebo přísun (+) |
|
dolní hodnoty |
horní hodnoty |
|
Cukrová a krmná řepa, zahrnuje i pěstování na semeno |
-760 |
-1300 |
Brambory a 1. skupina zeleniny / kořeninové a léčivé rostliny, viz tab. 10 - dole. |
-760 |
-1000 |
Kukuřice na siláž a na zrno, 2. skupina zeleniny / kořeninové a léčivé plodiny, viz tab. 10. |
-560 |
-800 |
Obilniny, olejniny a přadné rostliny, slunečnice, 3. skupina zeleniny / kořeninové a léčivé plodiny viz tab. 10. |
-280 |
-400 |
Zrnové luskoviny |
160 |
240 |
Faktor potřeby pro cukrovou a krmnou řepu, obilniny zahrnující zrnovou kukuřici a olejniny bez vedlejších produktů; u zbývajících rostlinných druhů je náhrada organické hmoty vedlejším produktem v potřebě organické hmoty zohledněna. |
||
Víceleté krmné plodiny |
|
|
Travní porosty na orné půdě, jeteloviny, jetelotravní směsky, množitelské porosty, a 4. skupina zeleniny/ kořenové a léčivé rostliny, viz tab. 10. |
||
- Hlavní plodina |
600 |
800 |
- V roce výsevu jako: |
|
|
· jarní čistý výsev |
400 |
500 |
· krycí plodina |
300 |
400 |
· podsev |
200 |
300 |
· letní čistý výsev |
100 |
150 |
Meziplodiny (porost odvezený ***) |
|
|
Ozimé meziplodiny |
120 |
800 |
Strništní meziplodiny |
80 |
120 |
Podsev |
200 |
300 |
Úhor |
|
|
„Samozazelenění“ - úhor |
|
|
- od podzimu |
180 |
|
- od jara úhorového roku |
80 |
|
Cílené „zazelenění“ výsevem |
|
|
- od léta založení úhoru včetně následujícího úhorového roku **) |
700 |
|
- od jara úhorového roku |
400 |
*) 1 t ROS ~ ca. 200 kg C v organické hmotě; 1HE ~ ca. 580 kg C v organické hmotě
**) platí také v následujícím roce
***) pokud je porost zapraven jako zelené hnojení, přepočítává se přísun zelené hmoty podle tabulky 11.
Tab. 10: Rozdělení skupin zeleniny, aromatických, kořeninových a léčivých rostlin podle jejich potřeby organické hmoty (VDLUFA, 2004)
Skupina 1 |
květák, brokolice, čínské zelí, náprstník, okurky, dýně, pór, rebarbora, tyčková rajčata, řapíkatý celer, bílé zelí, zimní kapusta, cuketa, cukrové melouny |
Skupina 2 |
lilek, čekanka (kořenová), chejr, heřmánek, česnek, tuřín, sléz, mrkev, křen, paprika, pastinák, měsíček, vlaštovičník, černý kořen, třapatka, cukrová kukuřice |
Skupina 3 |
přeslička, oman, fenykl, kozlík, prha, saturejka, bedrník, listová petržel, brutnák, kopřiva, fazole, včelník, kopr, dobromysl, ibišek, salát listový, salát ledový, salát štěrbákový, andělika lékařská, estragon, konopí, salát polní, celík, hrách zelený, kapusta kadeřavá, chmel, třezalka, kedluben, salát hlávkový, chrpa, kmín, salát lollo, libeček, majoránka, mangold, kopretina, pupalka, olejniny, máta peprná, čekanka radicchio, ředkvička, červená řepa, šalvěj, řebříček, pažitka, špenát, jitrocel, bob, tabák, tymián, petržel kořenová, meduňka, cibule |
Skupina 4 |
pískavice řecké seno, pískavice modrá, komonice |