Přísun dusíku osivem
Obsah dusíku v osivu a sadbě se vypočítá pomocí hektarového výsevku a obsahu N v osivu nebo sadbě. Obsah N je uveden v tabulce č. 1 Výše hektarového výsevku se uvádí dle agronomické evidence v kg.ha-1. Výsevky nižší než 10 kg/ha prakticky neovlivní bilanci N, proto se nemusí do výpočtu zahrnovat.
Tab. 1: Obsah dusíku v osivu a sadbě
Plodina |
Obsah N |
Plodina |
Obsah N |
Pšenice ozimá |
1,9 |
Řepka ozimá |
3,3 |
Pšenice jarní |
1,8 |
Slunečnice |
2,8 |
Ječmen ozimý |
1,7 |
Mák |
3,2 |
Ječmen jarní |
1,6 |
Hořčice |
5,0 |
Žito ozimé |
1,6 |
Len olejný |
3,3 |
Triticale |
1,8 |
Len stonkový |
3,0 |
Oves |
1,9 |
Brambory |
0,3 |
Kukuřice na zrno |
1,6 |
Cukrovka (osivo)* |
3,6 |
Pohanka |
2,0 |
Cukrovka (bulvy) |
0,2 |
Bob obecný |
4,1 |
Krmná řepa (bulvy) |
0,1 |
Hrách setý |
4,2 |
Trávy na semeno |
2,2 |
Lupina |
5,5 |
Zelenina ** |
4,2 |
Sója |
5,4 |
|
|
Zdroj: Kavka M. a kol.: Výběr z normativů pro zemědělskou výrobu ČR pro rok 2008/2009; * Rybáček. V,: Cukrovka, 1985, SZN Praha; ** Jednotlivé druhy zeleniny mají různý obsah N. Uvedená hodnota je orientační